Hygien och barn

Goda hygienråd för dig som fått barn

Ett rent och friskt hem
En god hygien – god handhygien, rengöring och städning –är ett bra sätt att hålla hela familjen frisk och att minska risken för att ni smittar varandra. Det minimerar antalet onödiga sjukdagar under föräldraledigheten och när barnet börjar på förskola.

Vädring är viktigt
Små barn mår bra av frisk luft, så vädra gärna, men var noga med att inte utsätta barnet för direkt drag. Ett dåligt inneklimat gynnar mikroorganismer, ökar risken för luftvägsinfektioner och kan orsaka problem för allergiker. Vädra ut ordentligt med öppna dörrar och fönster flera gånger om dagen, i stället för att till exempel ha ett fönster på glänt hela dagen. Vädra sovrum och barnrum varje dag. Vädra madrasser och sängkläder åtminstone varannan vecka. Tvätta sängkläder varannan vecka, eller oftare om det behövs.

Handtvätt och blöjbyten
Tvätta ALLTID händerna efter varje blöjbyte. Tänk på att vara noga med hygienen även när ni inte är hemma. Om du inte har tillgång till vatten går det bra med våtservetter eller handsprit. Glöm inte att även tvätta barnets händer flera gånger om dagen.

Snoriga näsor och handtvätt
Snoriga barnnäsor är inte farligt i sig självt, men om snoret får sitta kvar för länge ökar risken för att förkylningen sprids till resten av familjen. Var därför noga med att torka barnets näsa regelbundet, och glöm inte att tvätta dina egna händer. Om du inte har tillgång till vatten går det bra med handsprit.

Rengör leksakerna regelbundet, framför allt när barnet är sjukt.

Blöjhinkar och handtvätt
Var försiktig när du hanterar blöjhinken eller slänger blöjor på annat sätt – rör vid så få andra ställen som möjligt, och tvätta alltid händerna noggrant efteråt.

Rengör skötbordet
Skapa bra hygienrutiner kring skötbordet, så att blöjbytet blir en så mysig stund som möjligt. Täck skötbordet med ett skydd eller överdrag som enkelt kan bytas ut. Rengör skötbordet ofta, och alltid när det är synligt smutsigt – och välj ett skötbord som är enkelt att rengöra när du inreder!

Hantering av smutskläder
Tvätta alltid händerna när du har hanterat smutsiga kläder. Om någon i familjen är sjuk bör du vara särskilt noga med tvätten – se ”Goda råd om tvätt”.

Nappar
Nyfödda barn är känsliga, så se till att barnet är den enda som suger på nappen eller snuttefilten. Alla nappar ska kokas dagligen, och efter att de har varit i kontakt med golvet.