Hygienveckan 2018

Hygien – lära för livet

Hygienen är med oss genom hela livet, från vaggan till graven. Årets hygienkampanj fokuserar på när, var, hur och vad vi lär oss om hygien, och vad det kan betyda för den enskilde och för samhället i stort. Med årets tema – Lära för livet – vill vi ge alla människor verktygen för ett friskt, bra och aktivt liv, oavsett var man befinner sig – i förskolan, skolan, på jobbet, hemmet eller äldreboendet.

Att skapa nya vanor kräver kunskap och tålamod. Ett viktigt och grundläggande steg mot ett hållbart och friskare samhälle är att lära och hjälpa varandra att sprida hygienkunskap – inte infektioner. Tillsammans gör vi skillnad!

I Sverige kommer 50 kommuner att delta i årets kampanj, och i Danmark har drygt 60 kommuner anmält sig. Tillsammans gör det Hygienveckan till Europas största kampanj för hygien och smittskydd!

När?
Hygienveckan 2018 pågår den 17–21 september. Under dessa dagar anordnas aktiviteter på många platser runt om i Västra Götaland, bland annat i Göteborg, Kungälv, Trollhättan och Öckerö.

Aktiva kommuner 2018
Ale, Alingsås, Bengtsfors, Bollebygd, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Knivsta, Kungsbacka, Kungsör, Kungälv, Laholm, Leksand, Lerum, Lidköping, Lysekil, Mariestad, Munkedal, Mölndal, Nordmaling, Orust, Partille, Skara, Skövde, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vadstena, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Åmål, Öckerö.

Den officiella invigningen i Sverige sker måndagen den 17 september klockan 10.00 i Slottsskogen, Göteborg. Samtidigt kommer nästan 400 förskolor runt om i landet att kickstarta lokalt med pompa och ståt. Helt fantastiskt!

Vill du veta mer?
Bakom kampanjen står det danska Rådet for Bedre Hygiejne. Vill du veta mer om kampanjen hittar du information på den danska sidan hygiejneugen.dk  och på Hyfs hemsida.

Som en del av Self Care Week Europe (den 12–18 november 2018) kommer andra länder också att fokusera på hur man förebygger sjukdom. I Sverige och Danmark börjar vi bara lite tidigare …