Hygienveckan 2016

God hygien – en insats för hälsan
Hygienveckan är en årlig kampanj som sedan 2009 arrangeras under vecka 38 i Danmark, och sedan 2011 även i Sverige. Det är den danska föreningen Rådet for Bedre Hygiejne (Rådet för Bättre Hygien) som står bakom initiativet. Syftet med kampanjen är att göra allmänheten uppmärksam på hur viktigt det är med bättre hygien, till exempel i hemmet, på jobbet, i skolan, på sjukhuset, på äldreboendet och på restaurangen.

Aktiva kommuner 2016
Ale, Alingsås, Bengtsfors, Borås, Dals Ed, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Karlsborg, Kungsbacka, Kungälv, Leksand, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Skara, Skövde, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tibro, Tjörn, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vadstena, Vara, Vänersborg, Vårgårda, Öckerö och Åmål.

När?
Hygienveckan 2016 pågår den 19–23 september, alltså under vecka 38. Under kampanjveckan gör vi vårt bästa för att få alla medvetna om hur man med relativt enkla medel kan göra skillnad. Inte efter tre månader eller tre år, utan nu.

Under 2016 kommer uppmärksamheten att riktas mot skola och utbildning om hygien. Vi kommer att tala om förskolan och hälsa i skolorna, men också om hälsa senare i livet, på gymnasiet, högskolan och på jobbet. Hur lär man sig sköta sin hygien?

Handtvättskolor för förskolor och lågstadieskolor – Ella och Max
Vår samarbetspartner Tork, har tagit fram inspirerande och roliga handtvättskolor för att uppmuntra barn att tvätta och torka händerna ordentligt. Med hjälp av seriefigurerna Max & Ella får barnen utföra experiment, lösa problem och lära sig praktiska knep kring handhygien.

Max handtvättskola
Max handtvättskola har skapats för barn i åldrarna 6–10 år. Vissa övningar passar bättre för äldre elever och andra för de yngre. Tanken är att lärarna väljer ut de uppgifter som passar för deras årskull eller anpassar uppgifterna till barnens ålder. Övning 4 och 6 kan till exempel även de yngsta barnen göra tillsammans med sin lärare om de får hjälp med att läsa uppgiften. Det viktiga är att de lär sig något om handtvätt under roliga former.
Max handtvättskola laddar enklast ned från hemsidan www.tork.se/max

Ella handtvättskola
Tork förskolepaket, “Ellas handtvättskola” uppmuntrar barn att tvätta händerna och gör det lite roligare att göra rätt. Med sagor, spel, klistermärken och diplom blir det lite enklare att påminna om handtvätten och lära ut nya vanor.
Ellas handtvättsäventyr är en del av paketet som skickas ut till förskolorna och består av en I-pad App som kan laddas ner (gratis) från både App Store och Google Play.
Beställ ert förskolorpaket här:  http://www.tork.se/om-tork/vad-ar-nytt/ellas-handtvattaventyr

Mer?
Läs mer om Hygienveckan här på hemsidan eller på den danska sidan www.hygiejneugen.dk. Mer om Rådet for Bedre Hygiejne finns på www.bedrehygiejne.dk. Du kan också skriva till oss på raad@bedrehygiejne.dk.