Hygien och tvätt

Goda råd om tvätt

Att tvätta hygieniskt handlar inte om att sortera efter färg och följa tvättråd, utan om att minska risken för smittspridning. Det är viktigt att familjens kläder och textilier hanteras på rätt sätt för att minska spridningen av bakterier och virus som kan orsaka infektioner.

Här är några goda råd:
Tvätta alltid händerna när du har hanterat smutsiga kläder.

Före tvätten – Sortera rätt
Låt aldrig fuktiga eller våta kläder ligga i stängda tvättkorgar eller påsar, eftersom de kan mögla. Sortera kläderna utifrån behovet av hygienisk tvätt – t.ex. handdukar, tvättlappar, sängkläder och underkläder för sig och byxor, skjortor och blusar för sig. Kläder som smutsats av kräkningar, avföring, var och liknande bör förvaras separat eller tvättas omedelbart.

När du tvättar – välj rätt temperatur
Underkläder, sängkläder, handdukar, disktrasor och liknande bör tvättas i 60 °C *. Om någon i familjen har löss, skabb eller någon smittsam sjukdom som beror på bakterier, virus eller svamp bör kläderna tvättas i 60° C för att smittan inte ska spridas inom familjen. Den som lider av något av ovanstående bör därför bara använda kläder som tål tvätt i 60 °C tills behandlingen har slutförts.
(*observera att den verkliga tvättemperaturen kan vara lägre än det som visas på maskinen)

Kläder som smutsats av t.ex. avföring eller kräkningar bör tvättas i minst 80 °C. Om kläderna inte tål denna temperatur bör de sköljas och blötläggas med desinfektionsmedel för hushållsbruk, eller så kan desinfektionsmedlet tillsättas under tvätten.

Kläder som vanligtvis tvättas i 30 eller 40 °C kan normalt tvättas med kallvattenstvättmedel vid 15, 20 eller 30 °C, förutsatt att tvättiden och vattenmängden inte minskas.

Efter tvätt – torka kläderna
Låt aldrig tvätten ligga kvar i maskinen efter tvätt. Torktumling kan övervägas eftersom hög temperatur har en bra hygienisk effekt.

Underhåll
Kontrollera löpande att tvättrumman är ren och att gummilisterna inte är smutsiga. Skölj ur tvättmedelsfacket noggrant med jämna mellanrum.

Om du oftast tvättar vid låg temperatur är det viktigt att en gång i månaden köra en tvätt med maskinens maxtemperatur (minst 80 °C). På så sätt minskar du risken för bakterietillväxt i maskinen (vilket även kan leda till dålig lukt).

Tvätta och rengör tvättkorgarna regelbundet, och när de är synligt smutsiga.
Om du tvättar i gemensam tvättstuga och bär dit tvätten i en kasse bör du också tvätta (ur) kassen, eller ta med en ren kasse till de rena kläderna.

Källor:
Danska Sundhedsstyrelsen, Elsparefonden och Statens Serum Institut. Framtaget av en arbetsgrupp inom Rådet for Bedre Hygiejne.