Hygienveckan 2017

God hygien – en insats för hälsan
Hygienveckan är en årlig kampanj som sedan 2009 arrangeras under vecka 38 i Danmark, och sedan 2011 även i Sverige. Det är den danska föreningen Rådet for Bedre Hygiejne (Rådet för Bättre Hygien) som står bakom initiativet. Syftet med kampanjen är att göra allmänheten uppmärksam på hur viktigt det är med bättre hygien, till exempel i hemmet, på jobbet, i skolan, på sjukhuset, på äldreboendet och på restaurangen.

Hygien – vi jobbar på det
Under 2017 sätter vi arbetsplatsen i fokus. Inom framförallt förskola, skola, äldreomsorg och sjukvård brottas man med hög sjukfrånvaro, där den infektionsrika miljön spelar en stor roll. Ett viktigt och grundläggande steg mot hälsosammare arbetsplatser är därför att lyfta hygienfrågan.

Hygienarbetet är en ständigt pågående process som många är engagerade i och jobbar med i vardagen. För friskare arbetsplatser och samhälle behöver vi alla vara med och bidra. Ta tillfället i akt att genom ord och handling visa vägen. Tillsammans gör vi skillnad!

När?
Hygienveckan 2017 pågår den 18–22 september, alltså under vecka 38. Under kampanjveckan gör vi vårt bästa för att få alla medvetna om hur man med relativt enkla medel kan göra skillnad för din egen hälsa.

Under 2017 kommer uppmärksamheten att riktas mot arbetsplatsen – hur kan man där skydda sig själv och andra mot sjukdomar? Goda vanor gäller även om arbetsplatsen är en förskola, en skola, en fabrik, ett kontor eller något helt annat – även vuxna kan drabbas av smitta.

Den officiella invigningen i Sverige sker som tidigare i Plikta, Slottsskogen, Göteborg och därefter följer aktiviteter runt om i Västra Götaland. Även i år kommer en massinvigning att äga rum runt om på förskolor och i pedagogisk omsorg.

Aktiva i 2017
Ale, Alingsås, Bengtsfors, Borås, Essunga, Falköping, Färgelanda, Grästorp, Gullspång, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Karlsborg, Kungsbacka, Kungälv, Laholm, Lerum, Lidköping, Lysekil, Mariestad, Mark, Munkedal, Mölndal, Partille, Skara, Skövde, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Svenljunga, Tibro, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Åmål, Öckerö.

I Sverige kommer 43 kommuner att delta i kampanjen. I Danmark har drygt 50 kommuner anmält sig. Tillsammans är Hygienveckan faktiskt Europas största kampanj för hygien – och smittskydd.

Massinvigning
Hyfs har efter förra årets succémed massinvigning av hygienveckan lokalt på förskolan, valt att göra en liknande satsning i år. Västra Götaland har nu ca 330 förskolor i 40 kommuner anslutit sig.  Helt fantastiskt! Läs mera här.

Man måste lära sig som barn – Handtvättskolor för förskolor och lågstadieskolor – Ella och Max
Vår samarbetspartner Tork, har tagit fram inspirerande och roliga handtvättskolor för att uppmuntra barn att tvätta och torka händerna ordentligt. Med hjälp av seriefigurerna Max & Ella får barnen utföra experiment, lösa problem och lära sig praktiska knep kring handhygien.

Max handtvättskola
Max handtvättskola har skapats för barn i åldrarna 6–10 år. Vissa övningar passar bättre för äldre elever och andra för de yngre. Tanken är att lärarna väljer ut de uppgifter som passar för deras årskull eller anpassar uppgifterna till barnens ålder. Övning 4 och 6 kan till exempel även de yngsta barnen göra tillsammans med sin lärare om de får hjälp med att läsa uppgiften. Det viktiga är att de lär sig något om handtvätt under roliga former.
Max handtvättskola laddar enklast ned från hemsidan www.tork.se/max

Ella handtvättskola
Tork förskolepaket, “Ellas handtvättskola” uppmuntrar barn att tvätta händerna och gör det lite roligare att göra rätt. Med sagor, spel, klistermärken och diplom blir det lite enklare att påminna om handtvätten och lära ut nya vanor.
Ellas handtvättsäventyr är en del av paketet som skickas ut till förskolorna och består av en I-pad App som kan laddas ner (gratis) från både App Store och Google Play.
Beställ ert förskolorpaket här: http://www.tork.se/om-tork/vad-ar-nytt/ellas-handtvattaventyr

Mer?
Läs mer om Hygienveckan här på hemsidan eller på den danska sidan www.hygiejneugen.dk. Mer om Rådet for Bedre Hygiejne finns på www.bedrehygiejne.dk. Du kan också skriva till oss på raad@bedrehygiejne.dk.