Aktiviteter

Antibiotikasmart Sverige
Antibiotikasmart Sverige är en nationell kraftsamling som arbetar för visionen om ett samhälle där alla bidrar till att antibiotika fungerar och fortsätter rädda liv. Folkhälsomyndigheten och RISE leder tillsammans Ett antibiotikasmart Sverige.

Skydda antibiotikan
Skydda antibiotikan är ett samarbete mellan tjugosex myndigheter och organisationer inom sektorerna hälso- och sjukvård och folkhälsa, djur och livsmedel samt miljö och forskning. Arbetet leds av Folkhälsomyndigheten och Jordbruksverket. Tillsammans är vi avsändare bakom webbplatsen skyddaantibiotikan.se.

Folke frågar om virus och bakterier
Folkhälsomyndighetens berättelse framtagen för barn i förskoleålder om vad virus, bakterier och vaccin är för något. Men också om vad som kan få oss att må bra, och hur vi kan hålla oss friska. På sidan Material – Vaccin funkar (folkhalsomyndigheten.se) finns materialet som består av samtalskort, bok och film.

Hygien i gårdsmiljö – SVAs pedagogiska material Gör och lär
Materialet vänder sig till barn och unga och har tagits fram av SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt. Du hittar materialet på SVAs hemsida

Barnboken Förkylt

Barnboken Förkylt som finns på svenska, engelska och arabiska är en berättelse om febriga pannor, snoriga näsor och hur små hjältar besegrar fräcka virus och onda bakterier.
 Barnboken Förkylt (janusinfo.se)

Hygienveckan har sedan starten 2008 utvecklats till en av våra största hälsofrämjande kampanjer.

Tidligare aktiviteter

Trollhättan
Våra aktiviteter blir lite mer pandemi säkra men vi hoppas på att kunna inspirera och aktivera stadens förskolor och skolor med lite spel som vi delar ut från SVA(sveriges veterinärmedicinska anstalt), göra inlägg på temat på vår instagram @samhallsbyggnadthn, digital tipspromenad med active quiz, stadsbiblioteket anordnar pyssel, lästips och tipspromenad under veckan och sedan burkar vi dela ut affischer till andra enheter på kommunen så att de kan uppmärksamma veckan på sitt sätt.

Læs mere

Göteborg
Många förskolor runt om i Göteborg kommer att uppmärksamma hygienveckan. Ett exempel är Prästvägens förskola som här delar med sig av sitt veckoprogram.

Alla avdelningar på Prästvägens förskola planerar att göra en tavla med barnens händer eller fötter som sedan ställs ut i ateljén.

Vi kommer att samtala med barnen om att handtvätt och att det tar tid att tvätta händerna helt rena.

Vi kommer också att prata om barnens tänder. Hur viktigt det är att sköta sina tänder och varför vi har tänder. Visa en tandborste eller göra en tavla med urklipp från tidningar innehållandes bilder på vad som är bra eller dåligt för tänderna.
Vi kommer även att prata om sömn. Hur viktigt det är att sova tillräckligt för att vi ska må bra. Göra avslappningsövningar, massageövningar/massagesagor eller avslappnande lekar under dagen eller i samband med vilan.

Trollhättan
Samhällsbyggnadsförvaltningen planerar att få ihop en bakterieutställning som både ska kunna besökas fysiskt och digitalt. Vi hoppas på att det förskolor och fritidsavdelningar som vill skapa bakterier till utställningen.
Vi kommer också ha en livestreamad konsert med ”Det stora sångkalaset”. Till de förskolor och skolor som anmäler sig har vi lämnat ut en inspirationskasse.
I år har vi två skolsköterskor som anmält intresse och även särskolan på gymnasiet har visat intresse, så det känns jättekul.

Skövde
Miljöenheten kommer att utföra tillsyn på skolor och förskolor med fokus på hygien under hygienveckan i kommunerna Skövde, Falköping, Tibro, Hjo och Karlsborg.

Uddevalla
Vi gör ett utskick till alla förskolebarn i kommunen där vi beskriver vikten av hygien och av att tvätta händerna för att förhindra smittspridning. På andra sidan av informationsbladet visas en teckningsserie som visar hur man tvättar händerna. I samband med utskicket kommer alla förskolor få ett antal Bamseaffischer: “Bamse tvättar händerna”, att sätta upp på avdelningarna. Vi sprider information om insatsen på webbsidan och i sociala medier under vecka 38.

Öckerö
På Öckerö kommer vi ordna aktiviteter på familjecentralen där även förskolorna bjuds in för att till exempel titta på handen Sture. För allmänheten blir det kommunikationsinsatser.

 

Aktiviteter 2019
19 mars 2019 hölls Inspirationsdagen, som vänder sig till alla som arbetar förebyggande med minskad smittspridning i samhället. Læs mer.

Den 18 sept arrangerar vi i samarbete med Länsstyrelsen temadagen Hälsosam inomhusmiljö i förskola och skola. Målsättningen med dagen är att visa på ett hållbart hygienarbete på alla nivåer, i samhälls-, organisations- och individnivå.

Inspiration till dagen har vi bland annat hämtat från SKL´s rapport Vårdrelaterade infektioner – framgångsfaktorer som förebygger.

Invigning
Den officiella invigningen i Sverige sker måndagen den 16 september klockan 10.00 i Slottsskogen, Göteborg. Samtidigt kommer närmare 380 förskolor och familjecentraler runt om i landet att kickstarta Hygienveckan lokalt med pompa och ståt.

53 olika kommuner har anmält sig; Ale, Alingsås, Bengtsfors, Bollebygd, Borås, Dals Ed, Essunga, Falköping. Färgelanda, Grums. Grästorp, Göteborg, Götene, Herrljunga, Hjo, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Ljusnarsberg, Luleå, Lysekil, Mariestad, Mark, Mellerud, Munkedal, Mölndal, Orust, Partille, Skara, Skövde, Sotenäs, Stenungsund, Strömstad, Sundsvall, Svenljunga, Tanum, Tibro, Tidaholm, Tranemo, Trollhättan, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara, Vårgårda, Vänersborg, Vännäs, Åmål, Öckerö, Österåker.

Læs också Göteborg Stads Central Barnhälsovårds senaste nyhetsbrev – där skriver de om Hygienveckan.

Hygienveckan 2019
Precis som tidigare år kommer allt från små till stora aktiviteter att genomföras runt om i landet. Aktiviteter där hygienbudskapet står i centrum. Ett budskap som alla ställer sig bakom, från medborgare, anställda, kollegor till chefer. God hygien gör skillnad i människors vardag och för deras framtiden.

Man kan delta i Hygienveckan både som kommun, institution eller arbetsplats. Titta gärna in på sidan Goda Råd, där finns tips för alla eller ta en titt i verktygslådan toolkit för ytterligare inspiration.

Aktivitetskalendern
På HYFS hemsida – här går det att läsa om alla aktiviteter som hittills är planerade för årets Hygienvecka. Aktivitetskalendern uppdateras efterhand som vi får in ny information.

Trollhättan – sammanställning 2018

Öckerö – sammanställning 2018