Hygienveckan 2015

Aktiviteter
Det är fortfarande tid kvar till Hygienveckan 2015, så alla har kanske inte planerat klart eller ens börjat planera ännu. Många har glädjande nog varit med tidigare, medan vissa är med för första gången i år. Oavsett vilket, så välkomnar vi alla deltagare.

DSC_0020

För närvarande är följande deltagare i 2015; Ale, Alingsås, Borås, Dals Ed, Essunga, Gullspång, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Leksand, Lerum, Lysekil, Mariestad, Munkedal, Orust, Skara, Skövde, Sotenäs, Töreboda, Uddevalla, Ulricehamn, Vara och Vårgårda.

Borås
14 september: invigning i Stadsparken med teater “Fräschis & Kladd-Jöns” med Mimmi Fasth och Christian Haglund, sångstund, frågesport och överraskning till barnen.

15 september: Föreläsning för allmänheten kl. 14-16, fullmäktigesalen, Stadshuset. Läs mer här.

Göteborg
14 september: Invigning i Plikta, Slottskogen med allsång, frågesport, geocaching, sagostund, möt handen Sture med mera.

16 september: föreläsningsdag ” En frisk start i livet Pottor, antibiotika och hygien en del av förskolebarnens vardag” Stadsbiblioteket. Läs mer här.

Kungälv
14 september: Invigning i Stadshuset med teater och musik med elever från Estetprogrammet, Mimers Hus gymnasium, frågesport, skapa ett handträd, rita bakterier, utställning med hygientema.

15 september: kvällsföreläsning för allmänheten. Läs om båda aktiviteterna här.

Lerum
16 september: kvällsföreläsning för allmänheten ”Baciller, smuts och kryp – en kväll med tips om hur du håller dig frisk med rätt hygien i hemmet” kl. 17-19 Gradängssalen, Lerums gymnasium. Läs mer här.

Skövde
14 september: föreläsning Om smitta, hygien och hälsoskydd på asylboenden, Kyrkans Hus Skövde. Läs mer här. Samma föreläsning kommer även äga rum i Göteborg, Borås och Uddevalla.

Leksand
Läs om Leksands aktiviteter här.

Övrigt
På flera bibliotek och bokbussar runt om i Västra Götaland har man hygientema. Där går att hitta böcker med hygientema. Besök ditt bibliotek eller bokbuss för mer information.

Vad skedde under Hygienveckan 2014?
Förra årets tema var ”God hygien också ditt val”. Då lades stor vikt vid att förmedla hur viktigt det är att man använder sin kunskap och sprider den vidare till andra – både genom undervisning och praktiska övningar men också som förebilder.

Medan vi väntar på att det ska bli september kan man låta sig inspireras av några av de aktiviteter som genomfördes i de svenska kommunerna under 2014.

IMG_0451

IMG_0461

IMG_0470

Borås stad
Hygienveckan ägde rum i Borås för första gången. Aktiviteter under veckan, förutom invigningen, var öppna föreläsningar för allmänheten och personal inom förskola och äldreomsorg i stadsdelarna Norr, Väster och Öster. Veckan arrangerades i samarbete med Smittskydd Västra Götaland, Hyfs –Hygiensjuksköterska i förskolan, vårdhygien, äldreomsorgen, vårdcentraler och skolhälsovården samt Kretsloppsveckan.

Skaraborg kommun
På förskolan fokuserade vi på handtvättssången på småbarnsavdelningarna. Vi satte upp planscher och förskolepersonalen bar t-shirts med hygientema under hela veckan så det uppmärksammades på flera olika sätt. Under en samling tvättade vi händerna i ”luften” samtidigt som vi sjöng handtvättsången. Gången därpå gjorde vi samma sak under vattenkranen. Så höll vi på hela veckan och barnen lärde sig snabbt sången och hur man ska tvätta händerna.

Uddevalla kommun
Hygienveckan arrangerades stort under hela veckan i Uddevalla kommun med dag- och kvällsföreläsningar för såväl allmänhet som förskole- och vårdpersonal. Föreläsningarna handlade till exempel om handdesinfektion, magsjuka, städning och vad vi kan bära hem för bakterier efter utlandsresan. Hygienveckan arrangerades i samarbete med Smittskydd Västra Götaland, Hyfs – Hygiensjuksköterska i förskolan, Uddevalla kommun, NU-sjukvården och Bohusläns museum.

Vara kommun
Hygienveckan är bra då barn och personal blir extra påminda om vikten av god hygien samtidigt som det sker lite extra aktiviteter utifrån det. På en förskola hände bland annat detta under hygienveckan: personalen spelade teater om prinsessan som inte ville tvätta sig, en pedagog klädde ut sig till bacill och kom med sina smutsiga fingrar och ville äta mellanmål och handavtryck gjordes på fönster för att symbolisera hur smutsiga händer kan se ut.

Sverige
I Sverige deltog följande kommuner: Ale, Alingsås, Borås, Falköping, Färgelanda, Gullspång, Göteborg, Götene, Kungsbacka, Kungälv, Leksand, Lerum, Lidköping, Lilla Edet, Mariestad, Mölndal, Skara, Skövde, Svenljunga, Töreboda, Uddevalla, Vara.
Danmark 2014
Det är aktiviteter i både kommuner och regioner, på institutioner och verksamheter i olika omfattningar över hela landet. Här kan man se hur aktiviteterna sträckte sig över Danmark under 2014.

Vad har de danska kommunerna gjort? Här är några exempel på olika aktiviteter.

Vejen kommun
Hälso- och sjukvården, tandvården och äldreomsorgen uppmuntrar att alla kommuninvånare i hemmet, på arbetsplatsen och på fritiden, särskilt uppmärksammar hygienen under vecka 38 genom att

 • verksamhetens hygienpolicy tydliggörs på hemsidan som en del av verksamhetens profil
 • man i familjen, inom verksamheter och föreningar diskuterar hur det kan bli en god vana att tvätta händerna
 • barn tar foton på barn och vuxna när de tvättar händerna och hänger upp dem i toaletten på förskolan och skolan och eventuellt på hemsidan, så föräldrar uppmärksammar detta
 • det i verksamhetens introduktionsprogram framgår att alla nyanställda, studerande och praktikanter, introduceras i korrekt handtvätt och eventuell användning av handsprit
 • personal på institutioner, skolor och förskolor talar med varandra och barn och brukare hur man, på ett korrekt sätt, kan säga till en vän eller en vuxen om de glömt att tvätta händerna med tvål och vatten.

Sönderborg kommun
Vi lanserar en hygienbok som är för internt bruk. Boken är en samling av instruktioner och vägledningar om hygien. I den hittar du till exempel

 • länkar till instruktioner och vägledningar om hygien
 • få kunskap om hur man förebygger smittor
 • frågor och svar om förhållningsregler vid smittsamma sjukdomar

Under hygienveckan anordnar vi också: hygienkurs (e-learning) för socialarbetare, information till invånarna om hygien för att kunna minska den smitta som sker i den dagliga verksamheten.

Haderslev kommun

 • Vi testade med ATP-mätare på mobiltelefoner och läsplattor på en skola med efterföljande samtal om handhygien.
 • I vårdsektorn diskuterar vi användning av skyddskläder
 • I daginstitutioner ser man över inomhusklimatet och ger ut informationsmaterial både till personal och föräldrar.
 • Tandvården – fokus och information om byte av tandborstar.
 • Aktiviteter vid tre stormarknader där kunder fick testa sin handhygien. Man delade också ut broschyrer om god handhygien.